Culy ontdekt… dé chocolade hotspot van de Schotse hooglanden


Share this :   | | | |
Culy ontdekt… dé chocolade hotspot van de Schotse hooglanden

Tijdens een woeste roadtrip door het noordelijkste puntje van de Schotse hooglanden belanden we in de chocoladehemel. 

 

Na Zwitserse bloedworst en het niet zo smaakvolle Oostenrijkse likeurtje Krautinger, is het tijd voor een zoete lokale delicatesse! Tijdens een woeste roadtrip door het noordelijkste puntje van de Schotse hooglanden belanden we in de chocoladehemel.

 

Schotland staat dan wel niet bekend om zijn culinaire smaaksensaties, één ding uit de Schotse keuken kent iedereen: haggis. Oftewel, een schapenmaag gevuld met schapenhart, -long en –lever, kruiden, bouillon, ui en havermout. Het geheel heeft zachte, dikke puddingachtige structuur wat soms ook zonder maagomhulsel wordt geserveerd, maar bijna altijd samen met neeps and tatties(koolraap en aardappelen). Ik sla dit nationale vleesgerecht over, maar ga op zoek naar chocolate treats in de Schotse hooglanden.

Roadtrip: de Schotse Route 66

De Schotse hooglanden ontdek ik met onze oude Volvo door de route North Coast 500 te rijden, ‘het Schotse antwoord op de Route 66’. Eindeloze smalle bergweggetjes – waar slechts plek is voor één auto en je dus hoopt op weinig tegenliggers – leiden je door het ruige kustlandschap van de beroemde hooglanden.
Je ziet er schapen, kastelen en woeste groene berglandschappen, maar ook witte stranden en prachtige golfbanen. In bijna ieder dorp dat je tijdens deze vrij verlaten roadtrip aandoet, vind je in de lokale pub stevige maaltijden die je afsluit met een goed glas Schotse whisky. Ook een aanrader: bezoek er één van de vele traditionele whiskystokerijen, zoals Glenmorangie of de Old Pulteney Distillery.

De chocolade hemel

Op dag drie van onze roadtrip overnachten we in Durness, dat met zijn enkele huizen niet eens een echt dorp te noemen is. Maar hier in het noordelijkste puntje van Schotland komen we eigenlijk maar voor één ding: de lekkerste warme chocolademelk van de wereld.

 

Althans, dat beloven de borden ons waarop Cocoa Mountain staat aangegeven. De Engelse chocolatiers Paul Maden en James Findlay serveerden hier eerder Yoko Ono en prins Charles. Na een korte en koude wandeling vanuit het ‘dorp’ komen we aan in de Balnakeil Craft Village.

 

In kleine artistieke ateliers, ooit gebouwd als militaire basis tijdens de Koude Oorlog maar nooit in gebruik genomen, verkopen kunstenaars hier sinds de jaren 60 hun werk. Het blijkt vooral prullaria, maar al snel ontdekken we waar we voor gekomen zijn: het schattige terras van Cocoa Mountain.

 

Meer lezen? Dat kan hier op Culy.nl!

Comments (1)

net

23 januari 2018 Reply

Your book there con net q cialis is for a generic cover, left, to return, they rely on more expensive.

Leave a reply